Polen proaspăt poliflor
100% natural.
Polenul proaspăt este un
aliment crud, viu, foarte complex. În această stare îşi păstrează cel mai bine
calităţile nutriţionale şi textura sa plăcută. Dacă îl uscăm, mulţi din
micronutrienții săi sensibili la căldură vor fi distruşi.
Procedeul nostru de
conservare constă în congelarea polenului imediat după recoltarea sa.
Polenul este al doilea
produs, din punct de vedere cantitativ, pe care albina îl produce. Pe parcursul
unei zile, o familie de albine aduce polen de la mai multe flori, astfel că
acesta este un polen poliflor. Acesta este şi motivul pentru care granulele
colectate sunt foarte colorate, variind de la galben deschis la negru. Este
interesant de ştiut că unei albine îi ia cam o lună să adune o linguriţă de
polen.
Este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din natură, conţinând aproape toţi nutrienţii de care are nevoie organismul uman:
- 26% zaharuri (în
principal fructoză şi glucoză);
- 30% carbohidraţi
digestibili;
- 24% proteine
(incluzând 10% din aminoacizii esenţiali organismului uman);
- 5% grăsimi;
- 2% compuşi fenolici
(inclusiv flavonoide);
- 1.6% minerale (calciu,
fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, fier, cupru, zinc, seleniu, etc.);
- 0.7% vitamine (A, B1,
B2, B5, B6, B8, C, D, E şi acid folic).
Glucidele sunt un
ingredient important al polenului. Glucidele din polen, al căror conţinut de
glucoză şi fructoză este preponderent, sunt direct asimilabile, în afara
procesului de digestie, deci fără intervenţia enzimatică obligatorie şi alt consum
de energie.
În ce priveşte
proteinele, granulele de polen conţin o cantitate mai mare decât carnea şi
ouăle, iar mare parte din ele sunt sub formă de aminoacizi care se absorb fără
efort direct de organism.
Beneficii:
-
Reduce inflamaţiile.
- Acţionează
ca un puternic antioxidant cu eficienţă în cancer, boli cardiovasculare, diabet
şi hipertensiune.
-
Protejează ficatul împotriva toxinelor.De asemenea, granulele de polen sunt
benefice în tratarea bolilor de ficat.
- Prin proprietăţile
sale antivirale şi antimicrobiene întăreşte sistemul imunitar.
- Studiile arată ca
polenul are o valoare nutriţională ridicată şi este bun ca supliment alimentar.
Cercetătorii sugerează că poate fi folositor copiilor care nu au poftă de
mâncare precum şi persoanelor care sunt supuse stresului fizic sau mental.
Creşte hemoglobina din sânge, ameliorând anemia.
- Combinaţia dintre
polen şi miere îmbunătăţeşte stările neplăcute provocate de menopauză.
- Datorită excepţionalelor sale proprietăți
nutriționale și tonice, acesta intensifică circulaţia cerebrală, îmbunătățind
astfel capacitatea mentală și întărind sistemul nervos care poate fi slăbit de
stres. Aceasta face ca polenul să fie un foarte eficient mijloc natural în
combaterea stresului. Poate fi deosebit de util pentru persoanele lipsite de
energie, în special pentru persoanele în vârstă.
- Deoarece polenul de albine este o sursă excelentă de multe vitamine şi minerale poate fi folosit în măşti cosmetice, având ca efect o piele mai tonifiată şi mai strălucitoare. Stimulează alimentarea cu sânge a tuturor celulelor pielii, prin aceasta reducând semnificativ aspectul ridurilor.
- Studiile au arătat că
polenul ajută la refacerea fibrei musculare şi la recuperarea rapidă şi
eficientă a persoanelor care au fost supuse unor restricţii alimentare severe
(regimuri, diete, etc.).
- Prin compoziţia sa
complexă, poate fi folosit în perioadele de post, înlocuind cu succes
proteinele de origine animală.
Are proprietăți
puternice antibacteriene, antifungice și antivirale care întăresc capilarele,
reduc inflamația, stimulează sistemul imunitar și reduc nivelul colesterolului
în mod natural.
Polenul este plin de
enzime care favorizează buna funcţionare a tuturor proceselor din corpul uman.
Este extrem de benefic
pentru inimă şi sistemul circulator.
Polenul ajută la
reînnoirea celulelor în organismul uman, accelerează recuperarea după gripă,
micşorează nervozitatea și măreşte rezistența fizică a organismului.
Lecitina din polen
normalizează metabolizarea grăsimilor, ajutând astfel în reglarea greutăţii şi
eliminarea celulitei.
Poate fi folosit în
tratarea tiroidei, bolilor nervoase, colitelor, constipaţiei, anemiei şi multe altele, inclusiv
dureri menstruale.
Practic, polenul conține
tot ceea ce organismul are nevoie.
Polenul crud se păstrează
într-un recipient de sticlă în congelator. Poate fi folosit foarte rapid după
scoaterea lui de la rece, deoarece umiditatea sa scăzută face ca acesta să nu
îngheţe.
Poate fi păstrat şi în
miere, păstrându-şi proprietăţile intacte, mierea fiind un excepţional
conservant natural. Ideal este să fie amestecat până la dizolvarea granulelor.
Deoarece în alimentaţia
noastră se găsesc şi alte surse de aminoacizi, cantitatea de polen recomandată
este:
-
20 g/zi pentru păstrarea
sănătăţii unui adult care desfăşoară activitate fizică şi intelectuală intensă;
-
32g/zi pentru persoanele
suferinde, obosite, astenice.
Pentru copii este necesar avizul medicului. Iată
totuşi indicaţiile de orientare:
- De la 3 la 5 ani, 12
grame/zi;
- De la 6 la 12 ani, 16
grame/zi.
Există persoane care pot fi alergice
la polen. Se recomandă efectuarea unui test prealabil, iar dacă apar efecte
adverse (iritaţii, inflamaţii, mâncărimi, probleme respiratorii, etc.) nu se va
face tratament cu polen.
Este contraindicat copiilor foarte mici.
Informațiile de pe site-ul www.miere-polen.ro au caracter informativ și nu pot substitui sfaturile sau prescripțiile medicului sau personalului medical de specialitate. De asemenea, este indicat să faceți un test de alergie înainte de a începe orice tratament naturist cu produse apicole.