Consumul de miere cu seminţe de floarea-soarelui şi dovleac îmbină în mod armonios beneficiile mierii de albine

cu cele ale seminţelor de floarea-soarelui şi dovleac, fiind o metodă eficientă de a ne păstra o stare de sănătate bună şi un tonus ridicat.

Aceste trei ingrediente au tot ceea ce ne trebuie pentru un mic dejun sănătos, fie luate ca atare, fie puse pe pâine sau adăugate în iaurturi, salate de fructe sau cereale. Semințele de dovleac si floarea-soarelui trebuie să fie consumate crude pentru a păstra grăsimile sănătoase prezente în ele.

Seminţele de dovleac conţin o mare varietate de minerale (magneziu, mangan, cupru, zinc, calciu, potasiu) şi sunt unele dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 de origine vegetală. De asemenea, conțin vitamine din gama B, antioxidanți şi proteine.

Semințele de floarea-soarelui sunt o excelentă sursă de nutrienți precum vitaminele A, E, B1, B6 şi proteine. Acestea conțin cantități importante de cupru, mangan, seleniu, magneziu și fosfor, precum şi acizi grași esențiali (sunt o sursă foarte bună de omega-6).

Mierea de salcâm este, de asemenea, o sursă naturală de vitamine (majoritatea vitaminelor din grupa B), minerale, microelemente şi enzime.

Acizii grași omega-3 prezenţi în seminţele de dovleac sunt esențiali pentru un creier sănătos. Având hrană bogată în acizi grași omega-3, sistemul nervos funcționează fără probleme și memoria este îmbunătăţită. Dacă la aceste seminţe adăugăm miere de salcâm, obținem un aliment natural cu un conținut ridicat de energie. Această miere este compusă din zaharuri simple (aproximativ 42% fructoză şi 35% glucoză), ceea ce o face să fie uşor asimilabilă în organism. Are efecte calmante şi e benefică împotriva stresului, tensiunii nervoase, depresiei. De asemenea, stimulează activitatea creierului. Este potrivită pentru cei care desfăşoară efort intelectual şi fizic.

Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de vitamina E, carența acesteia putând duce la probleme neurologice, cum ar fi probleme de echilibru, lipsă de coordonare, precum şi la slăbiciune musculară și afectarea ochilor.

Semințele de dovleac şi cele de floarea-soarelui sunt o sursă bună de magneziu, care este important pentru formarea osoasă. Consumul ridicat de magneziu este asociat cu o densitate osoasă mai mare și s-a demonstrat că scade riscul de apariție a osteoporozei la femei după menopauză.

Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant solubil în grăsimi. Proprietățile antiinflamatorii ale acestora reduc simptomele astmului, osteoartritei și artritei reumatoide.

Seleniul din semințele de floarea-soarelui inhibă proliferarea celulelor canceroase. Vitamina E și conținutul ridicat de fibre din semințele de floarea-soarelui reduc posibilitatea apariţiei cancerului de colon.

Mierea cu seminţe de dovleac şi floarea-soarelui sunt bogate în grăsimi sănătoase (acizi grași omega-3 și omega-6), fibre și antioxidanți care sunt benefice pentru inimă. Cercetările au arătat că omega-3:

·           scade riscul de tromboză și aritmii, care pot duce la atac de cord şi accident vascular cerebral;

·           reduce nivelul colesterolului rău (LDL), al colesterolului total și al trigliceridelor;

·           creste colesterolul bun HDL;

·          reduce riscul de apariţie a aterosclerozei (acumularea de grăsime pe pereții arterelor);

·           scade tensiunea arterială.

Aceleaşi efecte benefice asupra sistemului circulator le au seminţele de dovleac şi prin conţinutului lor ridicat în magneziu şi fibre. De asemenea, când este consumată regulat, mierea de salcâm duce la normalizarea tensiunii arteriale şi la echilibrul compoziţiei sângelui, crescând nivelul de hemoglobină (ajută la combaterea anemiei).

Semințele de dovleac sunt o excelentă sursă de fier pentru vegetarieni. Deficiența în fier poate duce la anemie.

Atât semințele de dovleac, cât şi cele de floarea-soarelui sunt, fără îndoială, o sursă bună de triptofan, zinc și magneziu, toate ajutând la îmbunătățirea somnului.

Triptofanul, un aminoacid esenţial, este utilizat pentru a trata insomnia cronică, deoarece organismul îl transformă în serotonină (hormonul "relaxant"), care apoi se transformă în melatonină ("hormonul somnului"). Un studiu publicat în 2005 în Nutritional Neuroscience a relevat faptul că triptofanul din semințele de dovleac, consumat alături de o sursă de carbohidrați, cum este de exemplu mierea, este comparabil cu triptofanul farmaceutic pentru tratamentul insomniei.

Semințele de floarea-soarelui şi cele de dovleac conțin minerale sănătoase pentru oase, cum ar fi calciu, magneziu, cupru şi fosfor, care împiedică pierderea densității minerale osoase. Consumul ridicat de magneziu este asociat cu o densitate osoasă mai mare și s-a demonstrat că scade riscul de apariție a osteoporozei la femei după menopauză, iar cuprul asigură rezistență și flexibilitate în oase şi articulații.

Semințele de dovleac şi cele de floarea-soarelui sunt o hrană naturală excelentă pentru bărbați. Conținutul ridicat de zinc din acestea ajută la prevenirea cancerului de prostată. Cercetătorii au concluzionat că semințele de dovleac şi cele de floarea soarelui pot avea un efect benefic asupra stării de sănătate sexuală şi ar putea ajuta la tratarea tulburărilor urinare la bărbați și femei.

Nivelurile scăzute de zinc sunt asociate cu o calitate scăzută a spermei, precum și cu un risc crescut de infertilitate la bărbați. Deoarece semințele de dovleac şi cele de floarea-soarelui sunt o sursă bogată de zinc, ele contribuie la îmbunătățirea calității spermei.

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de fitoestrogeni. Studiile au arătat că grăsimile din semințele de dovleac pot sprijini scăderea simptomelor menopauzei (în special, scăderea severității bufeurilor, durerilor de cap și dureri articulare).

Şi mierea şi semințele de dovleac şi floarea-soarelui sunt bogate în antioxidanți și substanțe fitochimice care reglează sistemul imunitar și reduc posibilitatea apariţiei infecțiilor virale cum ar fi răceala, gripa, etc.

Aceste seminţe au un conţinut substanţial de fibre, care sunt importante pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. Printre beneficiile unei diete bogate în fibre se numără:

·         menținerea unei greutăți optime, deoarece ne simţim plini mai mult timp după ce mâncăm;

·         reglarea tranzitului intestinal şi reducerea riscului de apariţie a constipaţiei.

De asemenea, mierea de salcâm are un nivel foarte scăzut de acid şi din acest motiv este folosită pentru a vindeca probleme digestive asociate cu secreţia abundentă de acid gastric.

Dacă doriți miere de salcâm românească, 100% naturală, direct de la producător, vă invităm în magazinul nostru online: https://miere-polen.ro/miere



Scrie un comentariu