
cu cele ale seminţelor de floarea-soarelui şi dovleac, fiind o
metodă eficientă de a ne păstra o stare de sănătate bună şi un tonus ridicat.
Aceste trei ingrediente
au tot ceea ce ne trebuie pentru un mic dejun sănătos, fie luate ca atare, fie
puse pe pâine sau adăugate în iaurturi, salate de fructe sau cereale. Semințele
de dovleac si floarea-soarelui trebuie să fie consumate crude pentru a păstra
grăsimile sănătoase prezente în ele.
Seminţele de dovleac conţin o mare varietate de minerale (magneziu, mangan, cupru, zinc, calciu, potasiu) şi sunt unele dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 de origine vegetală. De asemenea, conțin vitamine din gama B, antioxidanți şi proteine.
Semințele de floarea-soarelui sunt o excelentă sursă
de nutrienți precum vitaminele A, E, B1, B6 şi proteine. Acestea conțin
cantități importante de cupru, mangan, seleniu, magneziu și fosfor, precum şi
acizi grași esențiali (sunt o sursă foarte bună de omega-6).
Mierea de salcâm este, de asemenea, o sursă naturală
de vitamine (majoritatea vitaminelor din grupa B), minerale, microelemente şi
enzime.
Acizii grași omega-3
prezenţi în seminţele de dovleac sunt esențiali pentru un creier sănătos. Având
hrană bogată în acizi grași omega-3, sistemul nervos funcționează fără probleme
și memoria este îmbunătăţită. Dacă la aceste seminţe adăugăm miere de salcâm,
obținem un aliment natural cu un conținut ridicat de energie. Această miere
este compusă din zaharuri simple (aproximativ 42% fructoză şi 35% glucoză),
ceea ce o face să fie uşor asimilabilă în organism. Are efecte calmante şi e
benefică împotriva stresului, tensiunii nervoase, depresiei. De asemenea,
stimulează activitatea creierului. Este potrivită pentru cei care desfăşoară
efort intelectual şi fizic.
Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă
de vitamina E, carența acesteia putând duce la probleme neurologice, cum ar fi
probleme de echilibru, lipsă de coordonare, precum şi la slăbiciune musculară
și afectarea ochilor.
Semințele de dovleac şi cele de floarea-soarelui sunt o sursă bună de magneziu, care este important pentru formarea osoasă. Consumul ridicat de magneziu este asociat cu o densitate osoasă mai mare și s-a demonstrat că scade riscul de apariție a osteoporozei la femei după menopauză.
Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă excelentă
de vitamina E, un antioxidant solubil în grăsimi. Proprietățile
antiinflamatorii ale acestora reduc simptomele astmului, osteoartritei și
artritei reumatoide.
Seleniul din semințele de floarea-soarelui inhibă
proliferarea celulelor canceroase. Vitamina E și conținutul ridicat de fibre
din semințele de floarea-soarelui reduc posibilitatea apariţiei cancerului de
colon.
Mierea cu seminţe de dovleac şi floarea-soarelui sunt bogate în grăsimi sănătoase (acizi grași omega-3 și omega-6), fibre și antioxidanți care sunt benefice pentru inimă. Cercetările au arătat că omega-3:
· scade riscul de tromboză
și aritmii, care pot duce la atac de cord şi accident vascular cerebral;
· reduce nivelul
colesterolului rău (LDL), al colesterolului total și al trigliceridelor;
· creste colesterolul bun
HDL;
· reduce riscul de
apariţie a aterosclerozei (acumularea de grăsime pe pereții arterelor);
· scade tensiunea
arterială.
Aceleaşi efecte benefice asupra sistemului circulator le au seminţele de dovleac şi prin conţinutului lor ridicat în magneziu şi fibre. De asemenea, când este consumată regulat, mierea de salcâm duce la normalizarea tensiunii arteriale şi la echilibrul compoziţiei sângelui, crescând nivelul de hemoglobină (ajută la combaterea anemiei).
Semințele de dovleac sunt o excelentă sursă de fier
pentru vegetarieni. Deficiența în fier poate duce la anemie.
Atât semințele de dovleac, cât şi cele de
floarea-soarelui sunt, fără îndoială, o sursă bună de triptofan, zinc și
magneziu, toate ajutând la îmbunătățirea somnului.
Triptofanul, un aminoacid esenţial, este utilizat
pentru a trata insomnia cronică, deoarece organismul îl transformă în
serotonină (hormonul "relaxant"), care apoi se transformă în
melatonină ("hormonul somnului"). Un studiu publicat în 2005 în
Nutritional Neuroscience a relevat faptul că triptofanul din semințele de
dovleac, consumat alături de o sursă de carbohidrați, cum este de exemplu
mierea, este comparabil cu triptofanul farmaceutic pentru tratamentul
insomniei.
Semințele de floarea-soarelui şi cele de dovleac
conțin minerale sănătoase pentru oase, cum ar fi calciu, magneziu, cupru şi
fosfor, care împiedică pierderea densității minerale osoase. Consumul ridicat
de magneziu este asociat cu o densitate osoasă mai mare și s-a demonstrat că
scade riscul de apariție a osteoporozei la femei după menopauză, iar cuprul
asigură rezistență și flexibilitate în oase şi articulații.
Semințele de dovleac şi cele de floarea-soarelui sunt
o hrană naturală excelentă pentru bărbați. Conținutul ridicat de zinc din
acestea ajută la prevenirea cancerului de prostată. Cercetătorii au
concluzionat că semințele de dovleac şi cele de floarea soarelui pot avea un
efect benefic asupra stării de sănătate sexuală şi ar putea ajuta la tratarea
tulburărilor urinare la bărbați și femei.
Nivelurile scăzute de zinc sunt asociate cu o
calitate scăzută a spermei, precum și cu un risc crescut de infertilitate la
bărbați. Deoarece semințele de dovleac şi cele de floarea-soarelui sunt o sursă
bogată de zinc, ele contribuie la îmbunătățirea calității spermei.
Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de
fitoestrogeni. Studiile au arătat că grăsimile din semințele de dovleac pot
sprijini scăderea simptomelor menopauzei (în special, scăderea severității
bufeurilor, durerilor de cap și dureri articulare).
Şi mierea şi semințele de dovleac şi floarea-soarelui
sunt bogate în antioxidanți și substanțe fitochimice care reglează sistemul
imunitar și reduc posibilitatea apariţiei infecțiilor virale cum ar fi răceala,
gripa, etc.
Aceste seminţe au un conţinut substanţial de fibre,
care sunt importante pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. Printre
beneficiile unei diete bogate în fibre se numără:
·
menținerea unei greutăți
optime, deoarece ne simţim plini mai mult timp după ce mâncăm;
·
reglarea tranzitului
intestinal şi reducerea riscului de apariţie a constipaţiei.
De asemenea, mierea de salcâm are un nivel foarte scăzut de acid şi din acest motiv este folosită pentru a vindeca probleme digestive asociate cu secreţia abundentă de acid gastric.
Dacă doriți miere de salcâm românească, 100% naturală, direct de la
producător, vă invităm în magazinul nostru online: https://miere-polen.ro/miere
- Publicat in: DELICII CU MIERE
- Data publicarii: 2019-05-16
- Comentariu: 0
Scrie un comentariu